Пародонтологія
Пародонтологія

Захворювання пародонту поширені широко. Дослідження показують, що практично у кожної людини після 35 років в тій чи іншій мірі є прояви подібних захворювань, які призводять до рухливості і втрати зубів, якщо вчасно не почати лікування. Підступність захворювання в тому, що вона не виявляє себе довгі роки. Важливо використовувати сучасні методи лікування та профілактики захворювань пародонту, які дозволяють успішно вилікувати пародонтит на ранніх стадіях, зупинити важку форму перебігу і запобігти можливим загострення.

Що таке пародонт?

Комплекс тканин, що оточують зуб, називається пародонтом. До них відносяться ясна, кістка щелепи і зв'язка зуба. Зуб прикріплюється в кістковій лунці щелепи, яка називається альвеола, і утримується за допомогою пародонтальної зв'язки. Десна покриває кістку і з'єднується з поверхнею зуба. Між яснами і зубами є невелика борозна глибиною всього 1-2 мм. Проміжки між зубами теж заповнені яснами; це так звані міжзубні сосочки. Глибина борозни в області міжзубного сосочка може досягати 3 мм. Ясенна борозна є природним бар'єром на шляху інфекції.

 Чому виникають гінгівіт і пародонтит?

Після кожного прийому їжі на зубах і між зубами залишається невелика кількість харчових залишків, які утворюють м'який наліт. Його важко побачити оком. Але в ньому відразу поселяються різні мікроорганізми, продукти їх життєдіяльності призводять до запалення ясен і руйнування навколозубних тканин. Поступово накопичуючись, наліт стає більш твердим, перетворюючись на зубний камінь. Зубний наліт змінює природний колір зубів, роблячи їх більш темними. Тверді зубні відкладення ускладнюють проведення особистої гігієни. М'який наліт накопичується на поверхні зубного каменю. І тому запалення в яснах посилюється, вражаючи все більша кількість тканин.

Накопичення бактеріального нальоту в області ясенної борозни призводить до запалення ясен - гінгівіту, а в подальшому - до руйнування борозни, ураження кістки і розвитку пародонтиту.

Що робити при хворих яснах?

При виникненні кровоточивості ясен, появі запаху з рота або інших ознак захворювання Вам необхідно звернутися до пародонтолога. Пародонтолог - це лікар-стоматолог, який пройшов спеціальний курс підготовки. Пародонтолог проводить діагностику і лікування захворювань пародонту, а також профілактику їх загострень.

Як часто треба видаляти наліт при здорових яснах?

Видалення зубного каменю і бактеріального нальоту необхідно проводити 1 раз в 6 місяців, тим самим, попереджуючи розвиток хвороби пародонту. Видалення зубного нальоту називається професійної гігієною порожнини рота. Її зазвичай проводить гігієніст-спеціаліст, який проводить профілактику захворювань пародонту і підбирає Вам засоби гігієни і навчає правильно їх використовувати.

Які ознаки можуть вказувати на запалення ясен?

При гінгівіті ясна змінює свій колір, набрякає і періодично кровоточить, з'являється запах з рота, неприємні відчуття в яснах - свербіж, печіння і навіть біль.В результаті впливу мікрофлори зубного нальоту поступово руйнується зв'язка, що з'єднує ясна і зуб, а в подальшому запальний процес може поширитися в середину, вражаючи кісткову тканину. Таке захворювання, при якому запалюються не тільки ясна і зв'язка зуба, але і кісткова тканина, що оточує зуб, називається пародонтит.

Які ознаки вказують на розвиток пародонтиту?

• кровоточивість ясен;

• наявність простору між краями зубів і яснами в результаті розсмоктування кістки;

• неприємний запах з рота, свербіж, печіння в яснах;

• оголення кореня зуба;

• рухливість зубів і зміна їх стану;

• в період загострення можливі больові відчуття, набряк щоки і виділення гною з ясен;

• біль при попаданні на зуби холодного, гарячого, кислого, солодкого, а також при чищенні зубів (такий стан називається гіперчутливістю).

Якщо комфорт у Вашому житті, порушують кровоточивість ясен, неприємний запах з рота, рухливість зубів - саме час виправити ситуацію. Фахівці нашої клініки пропонують сучасне комплексне лікування ясен.



Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: